Teelt

Teeltcyclus

De paprikateelt is een éénjarige teelt. Dat betekent dat de teeltcyclus binnen 1 jaar rond is. Bij Kwekerij Overgaag wordt in december het jonge paprikagewas weer aangeplant. Door optimale groeiomstandigheden in de kas kan er in maart voor het eerst geoogst worden. De oogstperiode loopt van maart t/m november. In november worden de laatste paprika’s van de plant geoogst waarna het gewas geruimd wordt. Na het grondig schoonmaken en ontsmetten van de kassen wordt in december het jonge paprikagewas weer aangeplant klaar voor de start van een nieuw teeltseizoen.

Met zorg geselecteerd & geteeld

Door te telen met de meest optimale rassen en onder de meest ideale groeiomstandigheden kunnen wij voldoen aan de wensen van onze afnemers. Bij het maken van de keuze met welke rassen er geteeld gaat worden, wordt er geselecteerd op smaak, vorm, productkwaliteit, houdbaarheid, productie en gewasopbouw. Wij volgen de ontwikkeling van nieuwe rassen op de voet door o.a. door het aanplanten en monitoren van rassenproeven in onze eigen kassen.

Maximaal biologische gewasbescherming

Tijdens de teelt wordt het gewas beschermd tegen plaaginsecten. Dit gebeurt o.a. door natuurlijke vijanden van deze plaaginsecten in te zetten in de kas. Zo ontstaat er een biologisch evenwicht in de kas. Door deze biologische aanpak wordt plant en paprika niet aangetast. Daarnaast is er een steeds groter scala aan biologische gewasbeschermingsmiddelen.

Voedselveiligheid

Bij het produceren en verwerken van verse groente is voedselveiligheid van groot belang en staat bij ons op de eerste plaats. Ook onze medewerkers nemen wij hierin mee.  Zij hebben allemaal een training in voedselveiligheid gevolgd en instructies gekregen. Dit alles wordt geborgd in verschillende voedselveiligheid schema’s die de basis vormen van de voedselveiligheidscertificaten, zoals; Global GAP, GRASP, Tesco Nurture & Milieukeur.

Kwekerij Overgaag voldoet aan de eisen van het Global GAP-systeem en is dan ook houder van het Global GAP-certificaat. Global GAP staat voor: Global Good Agricultural Practice. Dit systeem is opgesteld door Europese supermarktorganisaties hierin staat de voorwaarden die wereldwijd aan boeren en tuinders worden gesteld aangaande voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit.

Daarnaast is Kwekerij Overgaag ook GRASP (Global G.A.P. Risk Assessment on Social Practice) gecertificeerd. GRASP  is een aanvulling op het huidige Global GAP-certificaat. De module GRASP beoordeelt of de onderneming voldoet aan een aantal eisen op het gebied van onder meer personeel- en loonadministratie, pensioenen en uitbesteding van werk.

Ook zijn wij gecertificeerd voor Tesco Nurture. Tesco Nurture (TN10) is een norm voor teeltbedrijven van groenten, fruit en akkerbouwproducten. Het voldoen aan deze norm is een voorwaarde om aan Tesco te mogen leveren. De norm is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat uitsluitend topkwaliteit in de schappen komt te liggen, afkomstig van telers die produceren op een milieu verantwoorde wijze, met inachtneming van de gezondheid en het welzijn van medewerkers.

‘On the way to PlanetProof’ is per 2019 de nieuwe en internationale naam voor Milieukeur agro/food producten. In 2020 heeft Kwekerij Overgaag het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’ ontvangen. De paprika’s van Kwekerij Overgaag voldoen aan de strenge eisen van dit keurmerk en daar zijn wij uiteraard erg trots op!

Wat is On the way to PlanetProof?

Het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof bewijst (‘Proof’) dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier. Met On the way to PlanetProof streven boeren en tuinders ernaar om hun manier van werken in balans te laten zijn met de draagkracht van onze planeet. Dat is een proces van steeds verdere stappen zetten om onze aarde minder te belasten (‘On the way to…’).


Het keurmerk kun je tegenkomen op zuivel, groenten en fruit, eieren, bloemen, planten, bomen en bloembollen. Het bewijst (‘Proof’) dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu, klimaat en dier.

Hergebruik water en meststoffen

Beheren van waterstromen en het opwerken van de kwaliteit van water is belangrijk voor de teelt. Zo wordt het regenwater opgevangen in waterbassins, zodat er zoveel mogelijk gietwater op voorraad is. Retour waterstromen vanuit de kas worden opgevangen en opgeslagen in silo’s. Dit water wordt vrijgemaakt van ziekte en andere vervuiling en weer beschikbaar gesteld als gietwater. Voor de reiniging van deze retourwaterstromen maken wij o.a. gebruik van een Opticlear Diamond systeem van Water IQ. Tevens voldoet de Opticlear Diamond aan het lozingenbesluit en staat op de BZG lijst. Met deze techniek zijn wij in staat een ‘Nul’ lozing te realiseren, het is dus niet meer nodig om bedrijfswater te lozen.

Energie

Bij de teelt van paprika’s in Nederland is een kas onmisbaar. De kas heeft meerdere functies, zoals het beschermen tegen weersinvloeden en het beheersen van de groeiomstandigheden. Dit alles wordt op basis van een teelt regime geregeld door een klimaatcomputer. Energie in de vorm van warmte is nodig om een zo optimaal mogelijk klimaat te creëren. Onze kassen zijn daar waar mogelijk naar de nieuwste inzichten op het gebied van energie gebouwd en ingericht. Onze doelstelling is om zo min mogelijk energie te gebruiken bij het telen van de paprika’s. De kassen zijn daarom ook voorzien van een energiebesparende scherminstallatie, die we op koude momenten kunnen sluiten. Tussen het kasdek en scherminstallatie ontstaat daardoor een luchtbuffer vergelijkbaar met dubbelglas. Daarnaast beschikken we over een aantal WKK (Warmte Kracht Koppeling) installaties. Een WKK  installatie produceert elektriciteit, warmte en CO2. De elektriciteit die we produceren wordt geleverd aan het openbare net. Met de hoeveelheid elektriciteit die we produceren kunnen ongeveer 12.000 huishoudens op jaarbasis van elektriciteit worden voorzien. De warmte die vrijkomt bij de productie van elektra gebruiken we om de kassen te verwarmen. Daarnaast wordt de CO2 die vrijkomt als meststof gedoseerd in de kas om productiviteit van het gewas te verbeteren.

Tevens beschikt het bedrijf over een OCAP-aansluiting. Via deze OCAP-aansluiting gebruiken wij CO2 vanuit Pernis. Hiermee kunnen we op elk gewenst moment het CO2 niveau op de ingestelde waarde houden. Zie ook de website voor verdere toelichting: https://www.ocap.nl/nl/index.html

Sinds 1 oktober 2013 zijn wij medeoprichter van het aardwarmte project GeoPower Oudcamp, die de mogelijkheden van inzetbaarheid van geothermie voor o.a. onze locatie aan de Herenwerf in Maasland heeft onderzocht. In maart 2018 is de installatie operationeel geworden en wordt onze basisbehoefte aan warmte ingevuld door geothermie. Dit zorgt voor een significante reductie in het verbruik van aardgas, we zijn daarom ook erg trots dat het gelukt is om dit project te realiseren.

Voor de locatie Nieuweweg zijn wij aangesloten op het aardwarmteproject Trias.

Voor de locatie Hoefweg wordt nog onderzoek gedaan naar verschillende mogelijkheden van duurzame warmtevoorziening. We hebben goede hoop dat wij ook op deze locatie op termijn alternatieve energiebronnen kunnen inzetten voor onze teelt.